Een optimaal pathfinding algoritme zorgt voor optimale efficiency tegen minimale kosten.

Pathfinding is letterlijk het uitzetten van de best passende route tussen twee punten. En dat is eigenlijk ook de basis voor logistieke processen die CIP Software kan automatiseren.

Denk aan toepassing in een grote zorginstelling, een ziekenhuis of een warehouse. Per medewerker komen er taken en locaties in het systeem. Via het Pathfinding algoritme onderzoekt het systeem hoe de route tussen de diverse punten kan worden geïdentificeerd die het beste voldoet aan bepaalde criteria (kortste, goedkoopste, snelste, enz).

Dit kan ook toegepast worden binnen een gebouw. Het netwerk van gangen, ruimten en obstakels worden geplaatst in het systeem. Door te kijken welke taken op elkaar aansluiten (de planning) én naar het netwerk krijg je een optimale route per medewerker. Het grote brein achter pathfinding is de Nederlandse wetenschapper Edsger Dijkstra. Zijn idee is ook de basis van het huidige systeem dat CIP Software hanteert. Het gaat om het vinden van de kortste weg via een grafiek. In de informatica is een grafiek een abstract gegevenstype; dit zijn wiskundige structuren die worden gebruikt om paarsgewijze relaties tussen objecten te modelleren. Toepassingen van dit algoritme zie je ook bij verkeersmodellen, route-navigatiesystemen en telecommunicatie.

Planning inzichtelijk
De medewerker ziet door het toepassen van het pathfinding algoritme op voorhand in zijn app wat hij die dag te doen heeft. Dat biedt overzicht en dat biedt rust. Omdat het de ideale route is, bespaart het bovendien tijd, geld en ergernis. Neem een warehouse, waar niet drie keer iemand naar pad A gaat, terwijl ook in één run de goederen daar kunnen worden opgehaald. Of biopten die naar de laboratoriumafdeling moeten, terwijl ook bloedsamples moeten worden opgehaald. Dit is praktisch om door één medewerker te laten doen. Het scheelt op een dag enorm veel tijd. Daarbij is het ook mogelijk ad hoc taken in te voeren. Deze komen terecht in het pathfinding algoritme en worden daardoor bij de best passende medewerker in zijn route ingepast. Handig is dat het systeem via de eigen mobiele telefoon kan werken.

Artificial intelligence
CIP Software kan deze logistieke slimmigheid op maat maken voor elke organisatie. Het werkt uitstekend in de zorg, maar eigenlijk in elke complexe omgeving, waar veel routing nodig is, helpt pathfinding de mens. In de toekomst gaat artificial intelligence (AI) hierin een steeds belangrijker rol spelen. AI stelt het systeem in staat om steeds slimmer te worden door aanpassingen te doen vanuit ervaring.

Interesse in de basis van pathfinding? Bekijk dit YouTube-filmpje

Wilt u ook kosten en tijd besparen?

Neem contact op met CIP Software!

Onze producten

Creativiteit voor efficiency … CIP Software helpt u groeien.

Als vooraanstaand sofware-ontwikkelaar helpen we u graag die berg op. In de juiste versnelling en met de juiste energie. We hebben al verschillende keren succesvol de top bereikt in de gewenste procesverbetering. Laat onze klanten u overtuigen.

Succesvol naar de volgende versnelling.
Welke organisaties gingen u voor?