Oprichting Finare BV: ‘zen’ met jaarrekeningtool Kantan

Breng de wereld van IT en accountancy bij elkaar en je krijgt doordachte producten die de financiële wereld vaker een zen-gevoel geven. En daar ligt het startpunt van Finare BV.

Finare is de nieuwe BV waarin we samenwerken met AuditNL West. CIP Software en AuditNL West zijn beide voor 50 procent eigenaar.

Zen-gevoel

Het eerste slimme product uit deze samenwerking is de jaarrekeningtool Kantan. Dat is het Japans voor gemakkelijk.En dat is dan ook waar het bij deze tool om gaat.

We willen administratie- en accountskantoren wat vaker een ‘zen’-gevoel geven. Eigenaar van AuditNL West, drs. D.J. (Mario) van Buijtene RA vertelt er meer over. ‘Vanuit mijn jarenlange ervaring in de auditwereld en de accountancy zag ik heel wat jaarrekeningen voorbij komen. Daarin zaten relatief veel fouten.

Denk aan:

  1. de jaarrekening klopt niet met de administratie door het naderhand wijzigen van de jaarrekening, maar deze wijzigingen niet door te voeren in de administratie
  2. veel fouten in de waarderingsgrondslagen
  3. tekstuele toelichtingen die niet juist of onvolledig zijn

Mario van Buijtene RA en Edwin Dirkzwager

Mario van Buijtene RA en Edwin Dirkzwager

Dat moet toch anders kunnen, was mijn gedachte. De wet (titel 9 BW 2) heeft inmiddels de regelgeving voor de jaarrekeningen van micro-ondernemingen versimpeld om de administratieve last voor deze bedrijven  te verminderen. Microbedrijven zijn bedrijven die twee jaar achter elkaar voldoen aan twee van de volgende criteria:

  1. maximaal 10 werknemers
  2. maximaal € 700.000 omzet
  3. maximaal balanstotaal van € 350.000

Het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven voldoet hieraan en is dus micro. Het gaat om meer dan 1 miljoen bedrijven. Dat is nogal wat! Zij hoeven c.q. zij mogen in beginsel zonder aanvullend besluit geen tekstuele toelichting in hun jaarrekening opnemen. Mijn vraag is dan: ‘een jaarrekening zonder toelichting, kan dat?’

Ja, dat kan met Kantan!

‘Als registeraccount weet ik hoe de jaarrekening moet voldoen aan de wet- en regelgeving’, vervolgt Van Buijtene. ‘CIP Software heeft gezorgd voor de technische ontwikkeling. En dat de tool veilig is in gebruik’, benadrukt hij. ‘De output van Kantan kan een jaarrekening van twee A4-tjes zijn. Voor iedereen wel zo prettig. En wil je toch meer informatie, dan is een specificatie van de hoofdkosten mogelijk. Het gaat dan om een verdere cijfermatige uitsplitsing.’

‘Met Kantan upload je de auditfile van een administratie en genereer je via enkele eenvoudige stappen de jaarrekening. Bij wijzigingen in de jaarrekening, moet je dit eerst in de administratie aanpassen. Dit zorgt ervoor dat administraties en jaarrekeningen altijd gelijk zijn.’ Zo voorkom je aansluitverschillen achteraf.

Voordelig abonnement

‘We gaan werken met voordelige abonnementen, denk aan circa 5 euro per maand per administratie en een minimum van tien administraties. Voor administratie- en accountantskantoren een overzichtelijk kostenplaatje om eenvoudig en snel jaarrekeningen samen te stellen. Op dit moment zijn we al met twintig kantoren die mee willen doen om de tool ook te testen. Binnenkort vervolmaken we de officiële Kantan-website. Houd het in de gaten 😉.’

Ook gemakkelijk een jaarrekening opstellen voor uw relatie?  Foutloos, veilig en snel? Ervaar het zen-gevoel met Kantan. Neem contact op voor meer informatie!

Onze producten

Creativiteit voor efficiency … CIP Software helpt u groeien.

Als vooraanstaand sofware-ontwikkelaar helpen we u graag die berg op. In de juiste versnelling en met de juiste energie. We hebben al verschillende keren succesvol de top bereikt in de gewenste procesverbetering. Laat onze klanten u overtuigen.

Succesvol naar de volgende versnelling.
Welke organisaties gingen u voor?